Hvad er skovbanko?

En spændende måde specielt for børn, til at fordybe sig i den omkringliggende natur.

De fleste sanser kommer i spil, når man skal lede, se, føle og måske endda smage på naturen.

Find et skovareal, læg pladen ned i den hvide bakke og sæt f.eks. et kvarter af til at finde tingene på pladen.

Brug det medfølgende udstyr til at finde og undersøge.

Man kan både lave aktiviteten sammen eller man kan konkurere om først at få 1 eller 2 rækker – eller pladen fuld.

Hvis i finder det spændende, findes der ekstra plader som man kan downloade på hjemmesiden til en fornuftig pris.

Hos NaturHandel.dk giver de dig svaret.

Er vi i familie med hinanden?

Alle slags planter og træer har slægtninge i andre dele af verden der har udviklet sig forskelligt fra hinanden.

Vi bruger sproget Latin til at sortere dem i familier. Egetræer hedder Quercus. I Danmark findes primært “robur” og “petraea” – De kaldes på dansk “Stilkeg” og “Vintereg” Stilkeg har mange “Lapper”, mens vinteregen har få.

“Lapper” er de buler i kanten af bladet.

Man kan være heldig at støde på andre arter af egetræer, men de vil så være importeret og plantet ud i en have.

Spiser varieret – Også lort.

Der er registreret over 3700 forskellige billearter alene i Danmark.

De mest kendte er Skarnbassen og Mariehønen.

Alle biller har “Fuldstændig forvandling”. Sådan er en billes liv: Æg Larve Pubbe Bille

Hver hun-bille lægger hundredevis af æg.

Det gør de, fordi de i alle udviklingsstadier er i risiko for at blive spise af et rovdyr.

 

Neeeej man spiser da ikke en bog!

Bøgetræets frugter hedder bog – Og de opbevares i et bog-hus.

Pil skrællen af nødden og smag på den – Men spis endelig ikke for mange. Hvorfor tror i der er pigge på skallen?

Kan i se forskel på bog? Hvordan sidder nødderne inde i boghuset? Hvem spiser mon disse nødder?

Et bøgetræ kaster ikke nødder af sig hvert år, men de år hvor den gør, kaster den mange. Disse år kaldes for “Oldenår”.

Hjælp – Det brænder!

De fleste danskere har prøvet at blive brændt af en brændenælde. Det er ufarligt, men kan stadigvæk godt gøre ondt. Er uheldet ude: Skrab kiselpiggene af med f.eks. kanten af et kreditkort. Skyl med koldt vand eller evt. lagereddike, der kan opløse lidt af giften.

Smør evt. med creme indeholdende antihistamin. Spis brændenældesuppe: Pluk rigeligt med topskud (De øverste 4 blade) – De smager bedst.

Når brændenælden bliver tilberedt, kan den ikke stikke.

Godt råd!: Brug handsker: Klem med 2 fingre om stilken og “knæk” den af. Hvis du flår eller river kan du blive “brændt”.

Kog en suppe med lidt fint skåret rodfrugter, brændenælder, bouillon, salt og peber.

Fagus sylvatica – Hvadfornoget?

Alle Danmarks træer er navngivet på latin. Dette er navnet på den almindelige danske bøg.

Bøgetræet kan blive mange hundrede år gammelt. Hvis i finder et nyfældet træ, kan i tælle årringene og finde ud af hvor gammelt det er.

Bøgetræet er sammen med rødgran de mest udbredte træer i Danmark. Lær dem at kende på barken, bladene/nålene, frugterne mv. 

Flyver der en nøgen fugl rundt?

– Kunne man fristes til at spørge, når man finder fjer på jorden.

Men fugle kan ikke flyve, hvis de ikke har nogen fjer, ligesom mennesker ikke kan flyve, hvis de ikke har nogen flyvemaskine.

Hvorfor taber fuglene sine fjer? Ligesom vores hår på hovedet gror, så gør fuglenes fjer det også. Det er vigtigt for fugle at kunne lave nye fjer, hvis de har f.eks. mistet nogen efter at være blevet angrebet.

Ligger der mange fjer ét sted, er chancerne for at fuglen lever ikke særligt store. Til gengæld kan i så lede efter knoglerester fra rovdyr – Knoglerne bliver nemlig ikke fordøjet.

Er det en dreng eller en pige?

Svaret er: Både og Regnorme er nemlig hermafroditter, hvilket vil sige at de både er drenge og piger. Regnormen spiser blade og laver dem om til jord. Samtidigt lufter den jorden med deres gange og de er derfor utroligt vigtige at have i vores natur.

Hvornår finder jeg den firkløver?

Aldrig! – I hvert fald Ikke hvis du kigger på denne plante. Den ligner en kløver på bladene, men det er en skovsyre. Smag på den Skovsyre smager af citron. Spis nogle stykker, pluk og bland dem evt. i en salat derhjemme.

– Spises med måde. Den vokser næringsfattige og typisk skyggefulde steder og kan findes overalt i landet.

Den kan findes året rundt. Gå efter de lyseste blade, da de ofte smager bedst.

Tykke og tynde, lange og korte.

Kogler fås i mange størrelser. De findes primært på nåletræer – Både grantræer og fyrretræer. På fyrretræet sidder nålene sammen 3-7 stk. – På grantræer sidder de hver for sig på grenen. Danmarks mest almindelige nåletræ hedder en rødgran. Den har lange brun-rødlige kogler.

Hvem er det der bider i min bænk?

Vidste du: At bænkebideren spiser døde blade og dødt træ? (Det er der den har navnet fra) At bænkebideren ikke kan leve hvis det er for tørt. At bænkebideren kan lægge op til 70 æg

Ekstra info: Det findes flere arter af bænkebidere.

Kuglebænkebideren er den eneste der ruller sig sammen til en kugle for at forsvare sig. – Det kan de andre ikke. Hvor findes de? Kig under sten, døde grene, under blade på skovbunden

Er det der hvor smølferne bor?

I tegneserierne om Smølferne bor de i huse bygget af rød fluesvamp. Man kan sagtens plukke svampe, men man skal bestemt holde sig fra at spise dem hvis man ikke har forstand på det. Nogle svampe kan man spise og nogle svampe smager ikke af noget.

Men der er også nogle svampe man bliver syg af at spise og nogle svampe der er dødelige at spise. I Danmark findes der over 2500 forskellige svampe. Jeg anbefaler at i nøjes med at kigge på svampene og ikke samler dem ind til jeres bankoplade.

Kommer den mad ikke snart?!

Edderkoppen venter og venter og venter og venter. Den har lavet det smukkeste edderkoppespind og nu er den blevet sulten. Den kan sidde i dagevis og vente på at der kommer et bytte i nettet.

Den lammer byttet med sin gift og spinder det ind i sit spind, så det kan ligge og blive klar til at spise. Indenfor i din bolig gavner edderkoppen indeklimaet ved at spise de insekter der ellers ville flyve rundt.

Grønt, blødt og fugtigt
 Mos (Udtales “Måss”)) findes i mange varianter. De trives i skygge og fugtige steder – F.eks. i græsplæner. 

Er det en hård nød at knække?

Egetræets frugt hedder Agern – Ja en frugt er ikke kun bananer, æbler og pærer. Faktisk har alle planter frugter. Hvordan fungerer det? Planten laver blomster på grenene, de bliver bestøvet vha. insekterne. De bestøvede blomster mister deres blade og udvikler sig til en frugt.

Frugten falder ned fra planten, nogle havner i jorden og bliver til nye planter. Agern er bitre grundet garvesyre. Man kan godt spise dem, men i små mængder, da de også indeholder blåsyre der er giftig i store mængder.

 

 

Published by Mark Källstrøm

Jeg arbejder til dagligt som pædagogmedhjælper på en skole i København. Her nyder jeg at sætte børnene i gang med forskellige aktiviteter på legepladsen som er kæmpe stor, idet den er på 5 etager.I fritiden deler jeg de konkurrencer jeg finder med jer her på hjemmesiden, i nyhedsbrevet, på Facebook mv.Konkurrencer Nonstop er dermed min fritidsinteresse - Og jeg deltager da også selv i de fleste af de konkurrencer jeg lægger op. Af og til bliver jeg også den heldige vinder.Det hele kan gøres op med matematik, for chancen for at vinde afhænger af antallet af præmier og antallet af deltagere - men jo flere konkurrencer man deltager i, jo flere chancer har man.Der er efterhånden mange der har fået øjnene op for Konkurrencer Nonstop, så jeg deler da bare endnu flere konkurrencer - Hvad du ikke ved er, at der bliver delt sindssygt mange konkurrencer, primært på Facebook hver dag.Jeg er uddannet Skov- og Landskabsingeniør og jeg elsker naturen og formidlingen af denne.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *